Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ και ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

(ή αλλιώς... «για ένα κομμάτι ψωμί»)

Το Δημοτικό συμβούλιο της Καλλιθέας, στις 30/09/08 ψήφισε τη δημιουργία δύο Δημοτικών επιχειρήσεων, μιας «Κοινωφελούς» και μίας Ανώνυμης με ψήφους των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος αιφνιδίασε εργαζόμενους και Δημοτικές παρατάξεις δείχνοντας το πόσο πιστεύει στον δημοκρατικό διάλογο.

Σε μία εποχή που η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού χτυπά ανεξαιρέτως όλους τους εργαζόμενους, δόθηκε η νομική δυνατότητα για εξασφάλιση, στο Δήμο Καλλιθέας, σταθερής και μόνιμης εργασίας για 63 εργαζόμενους που δουλεύουν στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και ο Δήμαρχος το αρνήθηκε. Με το επιχείρημα ότι – δήθεν – 23 εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά (πολλούς από αυτούς θα μπορούσε να τους μονιμοποιήσει με το νόμο Παυλόπουλου και δεν το έκανε), εάν κλείσουν οι αμαρτωλές και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, επιμένει στην ανασύστασή τους. Το επιχείρημα αυτό καταρρίφθηκε από τις δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Με υποκριτικό τρόπο, ο Δήμαρχος κ. Ασκούνης ανέφερε ότι θα μπουν ιδιώτες στο Νεκροταφείο και θα αυξήσουν τις τιμές όταν ήδη οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τη Δημοτική Επιχείρηση του νεκροταφείου είναι πολύ ακριβές. Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφείας απευθύνθηκαν με προκλητικό τρόπο στους εργαζόμενους λέγοντας ότι τους δίνουν «ένα κομμάτι ψωμί» λες και οι εργαζόμενοι είναι ζώα, ενώ άλλος νεόκοπος «σοσιαλιστής» με απόψεις Καρατζαφέρη πρότεινε στους εργαζόμενους να παρέχουν υπηρεσίες χωρίς αμοιβή. Την ώρα που η «λυπητερή» που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες της Καλλιθέας είναι περίπου 2.000.000 - ναι, ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ – για να συνεχίσουν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Ασκούνη, να παρέχουν τις «πολιτικές τους υπηρεσίες» έναντι αμοιβής 3.000 ευρώ το μήνα (!) - ναι, ΤΡΙΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ - ως πρόεδροι Δημοτικών επιχειρήσεων.

Όλα αυτά βέβαια είναι δείγματα γραφής του Δημάρχου και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα δείγμα γραφής του τι θα γίνει αν το ΠΑΣΟΚ των …απασχολήσιμων εργαζομένων και των προγραμμάτων stage, κυβερνήσει όποτε γίνουν εκλογές.

Οι θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α (και) για τη διοικητική … απορρύθμιση της κυβέρνησης είναι σαφείς:

1. Να αποσυρθεί τώρα το τελευταίο νομοσχέδιο, που μετατρέπει τις δημοτικές επιχειρήσεις σε Ανώνυμες Εταιρείες ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση (και) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την ώρα, μάλιστα, που οι καπιτιλαστικές κυβερνήσεις … κρατικοποιούν μεγάλες επιχειρήσεις του κεφαλαίου!

2. Να περάσουν όλες οι δραστηριότητες που καλύπτουν οι δημοτικές επιχειρήσεις στους Δήμους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο τοπικά όσο και κεντρικά συμπαραστέκεται ενεργά στον αγώνα των εργαζομένων για καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Καλούμε τους πολίτες να γυρίσουν τις πλάτες στους πολιτικούς της Ν.Δ και σε πολιτικούς όπως ο σημερινός Δήμαρχος Καλλιθέας, οι οποίοι θέλουν δημοτικές ανώνυμες εταιρείες και εργαζόμενους σε εργασιακή επισφάλεια και ομηρία, με την παράλληλη σπατάλη του δημόσιου χρήματος και πλουσιοπάροχες αμοιβές σε ημέτερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: