Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλες και για όλους

Καμαρώνει χωρίς ντροπή η κυβέρνηση διά του υπουργού Παιδείας ότι για πρώτη φορά πέτυχε φέτος το αυτονόητο για όλες τις χώρες της Ευρώπης: να έχουν διανεμηθεί τα σχολικά βιβλία στα σχολεία με την έναρξη του σχολικού έτους. Την ώρα που εκατοντάδες σχολεία συστεγάζονται, λειτουργούν πρωί-απόγευμα, σε κτίρια ακατάλληλα και επικίνδυνα. Την ώρα που 60.000 νήπια αποκλείονται από την υποχρεωτική, κατά τα άλλα, προσχολική αγωγή και οδηγούνται από ανάγκη σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Την ώρα που υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό ακόμα κι ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους.
Στην Ελλάδα το κόστος που καταβάλλει η ελληνική οικογένεια για τη μέση εκπαίδευση είναι ίσο με τη μισή κρατική δαπάνη για τα γυμνάσια και τα λύκεια. Μια οικογένεια με δύο παιδιά θα ξοδεύει για χρόνια ένα μισθό σε φροντιστήρια, ενοίκια, δίδακτρα, ξένες γλώσσες. Η τάση μάλιστα με τα νέα σχολικά βιβλία είναι να ενισχυθεί η παραπαιδεία και το εξωσχολικό βοήθημα ακόμα και στο Δημοτικό σχολείο. Το δε Λύκειο παραμένει ένα εξεταστικό κέντρο με απάνθρωπους ρυθμούς. Στο σχολείο αυτό προχωρούν οι λίγοι και μένουν πίσω οι πολλοί. Και όλοι ανεξαιρέτως χρειάζονται φροντιστήριο.
Να θυμίσουμε τη δέσμευση Καραμανλή για το 5% στην παιδεία; Η Ελλάδα είναι σήμερα τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία. Από το χαμηλό ποσοστό 3,6% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2004, σε 2,74% στο φετινό προϋπολογισμό, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 5.8%. Όχι, δεν έθεσε σε προτεραιότητα την παιδεία. Αντίθετα, συνέχισε να συντηρεί και να ενισχύει το εκπαιδευτικό σύστημα της αμάθειας και από την άλλη μια εκπαίδευση-μηχανή κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Αυτό το κυβερνητικό έργο, μάλιστα, συνάντησε την πρωτοφανή συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τα συλλογικά προβλήματα απαιτούν συλλογικές λύσεις. Καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν δυναμικά στους αγώνες, μέσα από τις συλλογικότητές τους, για μία δημόσια δωρεάν ανθρωποκεντρική παιδεία που αναγνωρίζει την αυταξία της γνώσης για όλες και για όλους.




ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«Η παιδεία κατεδαφίζεται:
πως το δωρεάν αγαθό μετατρέπεται σε ακριβό εμπόρευμα»

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου, 7.30μμ, σχολικό συγκρότημα Αγ. Νικολάου

Ομιλητές: Στέλλα Γιασουρίδου (Β’ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας), Νίκος Θεοτοκάς (Αν. Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Νίκος Καλόγηρος (Δάσκαλος, Σύλλογος Καλλιθέας-Μοσχάτου)

1 σχόλιο:

i0s είπε...

Οι σύλλογοι των εργαζομένων του ΚΕΑΤ και των γονέων των τυφλών μαθητών του ΚΕΑΤ πραγματοποιούμε από 13/11/2008 κατάληψη στις εγκαταστάσεις του στην Καλλιθέα, απαιτώντας άμεσα μέτρα για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του μοναδικού κρατικού ειδικού κέντρου για τυφλούς, που οδηγείται σε διάλυση και κλείσιμο. Πιο συγκεκριμένα διεκδικούμε:
1. Άμεση κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του συνόλου των αναγκών για τη λειτουργία του ΚΕΑΤ. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο ΚΕΑΤ, ένταξη της μισθοδοσίας τους απ’ ευθείας στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
2. Άμεση συγκρότηση δημόσιου, δωρεάν και ασφαλούς συστήματος μεταφοράς των μαθητών με αναπηρία στα ειδικά σχολεία. Όχι στη μεταβίβαση της ευθύνης στον κάθε γονιό.
3. Κατοχύρωση - διεύρυνση του ρόλου του ΚΕΑΤ στην εκπαίδευση και ολόπλευρη ανάπτυξη των τυφλών μαθητών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Επέκταση της ειδικής εκπαίδευσης των τυφλών μαθητών σε Γυμνάσιο –Λύκειο και ίδρυση στο ΚΕΑΤ ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου. Μετεξέλιξη του τυπογραφείου του ΚΕΑΤ σε εθνικό τυπογραφείο για τυφλούς.
4. Κατοχύρωση αποκλειστικά δημόσιων, δωρεάν και αναβαθμισμένων υπηρεσιών Πρόνοιας, Ειδικής αγωγής και αποκατάστασης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Από τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα με την πολιτική ηγεσία αφενός του Υπουργείου Υγείας για τα οικονομικά προβλήματα του ΚΕΑΤ και αφετέρου του Υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών στο ειδικό σχολείο τυφλών που στεγάζεται στο ΚΕΑΤ και άλλα θέματα ειδικής αγωγής των τυφλών, δεν προέκυψε ακόμη καμία λύση, εκτός από κάποιες θολές υποσχέσεις. Κατόπιν τούτου αποφασίσαμε τη συνέχιση της κατάληψης και το δυνάμωμα των κινητοποιήσεών μας, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Απόφαση ΓΣ 24.11.2008
ΤΡΙΤΗ 25/11/2008
ώρα 18.30 : Κλείσιμο Θησέως και πορεία στο κέντρο της
Καλλιθέας

ΤΕΤΑΡΤΗ 26/11/2008
ώρα 10.00 : Παράσταση αντιπροσωπείας στη Νομαρχία (Συγγρού
15-17)μαζί με εκπροσώπους και άλλων φορέων του
Χώρου
ώρα 12.00 : Επίσκεψη στο ειδικό σχολείο της Καλλιθέας
ΠΕΜΠΤΗ 27/11/2008
ώρα 10.00 π.μ. : ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ στο Μαρούσι (στάση μετρό και
ηλεκτρικού «Νερατζιώτισσα»)
(προσυγκέντρωση 8.30 π.μ. στο ΚΕΑΤ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/11/2008
11.00 π.μ. : μοίρασμα ανακοινώσεων, αφισοκόλληση
ΣΑΒΒΑΤΟ 29/11/2008
ώρα 11.00 π.μ. : μοίρασμα ανακοινώσεων, αφισοκόλληση
ΚΥΡΙΑΚΗ 30/11/2008
Ώρα 10.30 : Μεγάλη σύσκεψη φορέων γονέων, εκπαιδευτικών,
εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και Πρόνοια για
συντονισμό γύρω από τη μεταφορά των μαθητών ΑμεΑ
και άλλα προβλήματα της ειδικής αγωγής και
αποκατάστασης στο αμφιθέατρο του ΚΕΑΤ
ΔΕΥΤΕΡΑ 1/12/2008
Ώρα 11.00 π.μ. : Γενική Συνέλευση

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με μαζικό συλλαλητήριο και πορεία από την ΟΜΟΝΟΙΑ, ώρα 6.00 το απόγευμα.